Jak zmírnit nebo úplně eliminovat zápach, jenž vzniká při užívání DMSO

A Midwestern Doctor

Dimethylsulfoxid se, jak napovídá jeho název, skládá ze dvou methylových skupin a atomu kyslíku vázaného na síru. Tato jednoduchá chemická látka a její rozkladné produkty se vyskytují v přírodě (v malém množství je lze například nalézt v mléce, rajčatech, čaji, kávě, pivu, mušlích a vařené kukuřici a dokonce i oceán za svoji charakteristickou vůni zčásti vděčí mikrořasám, jež žijí těsně pod hladinou a vytvářejí dimethylsulfoxid… část se jich také dostává do deště).

Po zkonzumování se DMSO buď oxiduje, nebo redukuje, přičemž oxidované formy (známější pod názvem methylsulfonylmethan čili MSM; běžný doplněk stravy pro zdravé klouby) vzniká podstatně více, ale jeho redukovaná forma DMS (která se přirozeně vyskytuje v těle ve stopových množstvích) je mnohem známější metabolit DMSO, neboť je zodpovědná za charakteristický „vedlejší účinek“ dimethylsulfoxidu: za charakteristický zápach či pachuť připomínající ponejvíce česnek nebo mořské plody. Tento pach je cítit jak z úst, tak z pokožky a je nutno uznat, že jej někteří jedinci snášejí jen s obtížemi (některé dlouhodobé uživatele DMSO dokonce přiměl ke kreativním úpravám společenského života). Tento efekt obvykle trvá několik hodin, ale v některých případech může přetrvávat až tři dny a zdá se, že odráží celkový zdravotní stav organismu (protože s pokračující detoxikací organismu se zápach způsobený DMSO zmírňuje).

Z tohoto důvodu lidé, kterých se tento problém týká, často DMSO vůbec nepoužívají nebo jej používají pouze v situacích, kdy to nenarušuje jejich společenské aktivity. V průběhu let bylo vyvinuto mnoho přístupů k řešení tohoto zápachu, z nichž některé naši čtenáři úspěšně vyzkoušeli. Jelikož se mě na tento problém čtenáři často ptají, rozhodl jsem se všechny ty metody sepsat a pod každou umístit anketu, v níž budou ti, kteří mají zkušenost s konkrétní metodou zmírňování zápachu po DMSO, moci reagovat. Výsledky anket poté zveřejním (pozn. red. zde v české verzi článku zmíněné ankety pochopitelně nejsou). Metody jsem seřadil podle jejich předpokládané účinnosti.

Urea (močovina). Při požití tato (bezpečná) sloučenina zabraňuje přeměně DMSO na DMS a účinně snižuje zápach o 75–95 % (viz např. tento patent a tento článek). Urea se obvykle přidává do DMSO gelů k lokálnímu použití (obvykle složených z 10–20 % močoviny, 50–70 % DMSO a několika dalších ředících složek), nebo ji lze užívat i perorálně (obvykle 10–15 g rozdělených do několika dávek během dne). V současné době uživatelé hlásí úspěchy s nižšími dávkami (např. 4–8 g denně perorálně a 5–10 % zamíchané do přípravků pro lokální užití).

Poznámka: dle mého nejlepšího vědomí neexistují žádné významné problémy spojené se současným užíváním močoviny a DMSO. Urea v práškové formě je také široce dostupná (např. na Amazonu se prodává řada značek).

Tekutý chlorofyl (nebo chlorofyl v tabletách), chlorella a mladý ječmen. Mnoho čtenářů uvedlo, že jim užívání chlorofylu velmi pomáhá zmírnit zápach způsobený DMSO (jiní však tvrdí, že tomu tak není). Podobné výsledky zaznamenali čtenáři i u chlorelly, i když ne tak konzistentně jako u chlorofylu, a v některých případech i u mladého ječmene. Domnívám se, že stejně jako močovina působí chlorofyl především tak, že inhibuje přeměnu DMSO na DMS.

Co nejčistší DMSO. Dimethylsulfoxid se prodává v různých jakostech s různou úrovní čistoty. V produktech o nižší čistotě (a také v těch, které byly vystaveny UV záření, které DMSO částečně rozložilo na DMS) je určité množství DMS, jež způsobuje zápach. Z tohoto důvodu se některé produkty prodávají s označením „bez zápachu“. Pokud vím, skládají se všechny tyto přípravky (např. DMSO Store s čistotou 99,995 %) skutečně z vysoce čistého DMSO, a ne z DMSO smíchaného s močovinou nebo MSM (proti rozkladu UV zářením pomáhá uchovávat DMSO v hnědých lahvičkách).

Schopnost těla přeměňovat DMSO na DMSO₂ (MSM) se odvíjí od oxidace DMSO v játrech. Z tohoto důvodu se může u jedinců s geneticky nebo patologicky sníženou schopností oxidovat DMSO stát, že se jim DMSO v organismu mění hlavně na DMS. Z tohoto důvodu je v některých případech (asi u pětiny jedinců, které skutečně trápí zápach spojený s užíváním DMSO) zapotřebí namísto snahy zabránit přeměně DMSO na DMS zesílit přeměnu DMSO na MSM. V současné době vím o těchto metodách, jež mohou této přeměně napomoci:
• Vyhnout se léčivům a jiným látkám, které zhoršují jaterní metabolismus (pokud berete nějaké prášky, zeptejte se umělé inteligence, jak působí na játra).
•Zapíjet DMSO grapefruitovou šťávou (která urychluje oxidaci DMSO, ale v některých případech problém se zápachem ještě zhoršuje – chce to vyzkoušet).
•Současné užívání DMSO a chlordioxidu. Domnívám se, že je to především díky tomu, že chlordioxid zvyšuje oxidační kapacitu těla, a nikoli díky tomu, že by podporoval přímo oxidaci na MSM (např. tato studie demonstruje, že DMSO reaguje s chlordioxidem pomalu). Neměl bych opomenout, že užitečnost tohoto postupu potvrzuje německá komunita příznivců DMSO.
•Současné užívání DMSO s jinou oxidační terapií, která zlepšuje oxidační kapacitu. Ozon je v tomto směru nejúčinnější terapií, ale pokud se kombinuje s DMSO, měly by se tyto dvě terapie provádět v časových odstupech, nikoli současně. Četl jsem, že chlordioxid má některé negativní účinky (ale také pozitivní), takže v současné době se domnívám, že je ozon „lepší“, ale zase je s ním moc práce, takže by se nejprve měl vyzkoušet chlordioxid.
• Mnoho uživatelů uvedlo, že jim proti zápachu způsobenému užíváním DMSO pomáhá vitamín C (5–15 g rozložených do celého dne).

MSM. V mnoha případech lze namísto DMSO užívat MSM (který nemá žádný zápach), protože některé terapeutické účinky mají obě látky společné. Zvláštní je, že když se DMSO a MSM užívají spolu, některé léčivé vlastnosti DMSO (zejména ve vztahu ke kloubům) se zesilují a navíc se DMSO méně metabolizuje se na (páchnoucí) DMS.

Molybden, riboflavin, NAC. Molybden se podílí jak na oxidaci, tak na redukci DMSO, což znamená, že může potenciálně zlepšit, ale i zhoršit zápach. V německých skupinách příznivců DMSO však učinili tu zkušenost, že 400–1000 mcg molybdenu denně za několik dní zcela charakteristický zápach provázející užívání DMSO zcela eliminuje. Oxidaci DMSO může usnadnit i riboflavin (vitamín B2) v dávce 100–400 mg/den, stejně jako N-acetylcystein (NAC) v dávce 600–2400 mg/den.

Med: Někteří jedinci uvádějí, že konzumace významného množství medu, zejména nepasterovaného, současně s DMSO vedla k výraznému zmírnění zápachu a jeden patent to potvrzuje.

Tučné jídlo. Někteří lidé uvádějí, že pokud si DMSO vezmou po něčem tučném (steak, máslo, kokosový olej atd.), zápach se výrazně zmírní. Tuším, proč to asi funguje, ale nejsem si jistý, zda se tím také nesníží účinnost DMSO.

Několik lidí také uvádí, že DMSO zapíjejí nepasterovaným mlékem (zde se účinek pravděpodobně dostavuje kvůli jeho příznivému účinku na střeva).

Řešení střevní dysbiózy. V mnoha případech za přeměnou DMSO na DMS stojí patologické střevní bakterie, takže pokud se zlepšuje zdraví střevního mikrobiomu, zmírňuje se i zápach. Náprava střevního mikrobiomu však trvá dlouho a navíc se výsledky ve vztahu k tomuto vedlejšímu účinku DMSO nedostavují úplně vždy – domnívám se však, že toto je hlavní důvod, proč se zápach způsobený užíváním DMSO může časem zlepšit.

Krom výše uvedeného jsem zaznamenal i zprávy, v nichž si lidé ve vztahu k tomuto zápachu chválili následující postupy:

  • Ředění DMSO aloe vera (to bývá časté v gelech a mastích).
  • Cucání mentolových bonbónů (někdy může být velmi užitečné, pokud je zápach cítit primárně z úst).
  • Ústní voda s peroxidem vodíku
  • Šťáva z višní / granátového jablka / citronu
  • Tablety s aktivním uhlím
  • Vonné éterické oleje na pokožku (např. zimolez, mandarinka) a levandulový olej.
  • Užívání betainu HCl nebo jablečného octa před DMSO (to pravděpodobně snižuje mikrobiální přeměnu DMSO na DMS ve střevech).
  • Sauna nebo horké koupele 1–2 hodiny po aplikaci (což by však teoreticky mohlo snížit i účinnost DMSO).
  • Vysoké dávky hořčíku (zejména citrátu nebo threonátu hořečnatého)
  • Užívání chelatačních činidel DMPS nebo DMSA (nejsem si úplně jistý, proč to funguje).

Poznámka: jedna studie z roku 2011 zkoumala, zda by k maskování příznaků užití DMSO (po infuzích kmenových buněk) mohl pomoci pomeranč. Prý skutečně pomohl, ale ze studie není jasné, zda se konkrétně zmírnil zápach.

Zdroj

Napsat komentář