Koření jako výborný zdroj antioxidantů
Bylinky a koření se nevyznačují jen lákavou vůní, ale i vysokým obsahem antioxidantů, které jsou tak prospěšné lidskému zdraví.
Antioxidanty fungují tak, že blokují produkci a činnost volných radikálů v organismu. Jsou to vedlejší produkty buněčné oxidace, která má na naše buňky neblahý dopad. Naše těla si však s volnými radikály dokážou poradit – za předpokladu, že si udržujeme správný příjem vitaminů a minerálů, např. vitaminu A, C a E.
Konzumace bylinek a koření je další efektivní způsob, jak si můžeme zajistit dostatek antioxidantů. Přidáním těchto voňavých ingrediencí do jídla si pokrm „upgradujeme“ jak chuťově, tak zdravotně, aniž by se zvýšila jeho kalorická hodnota. Překvapivé je, že bylinky a koření mají vyšší hladinu antioxidantů, než ovoce a zelenina.
Čtyři druhy „superkoření“
Jak píše ve svém článku dr. Mercola, rozhodli se vědci ze tří univerzit provést experiment, jehož cílem bylo zhodnotit praktické benefity bylin a koření. V rámci pokusu podávali účastníkům experimentu koření v množstvích typických pro použití k normálnímu ochucení jídla.
Pokusné osoby rozdělili do skupin. Každá z nich denně dostávala po dobu jednoho týdne jedno konkrétní koření/bylinku. Vědci měřili antioxidační aktivitu krve před první konzumací koření a po ukončení celého pokusu. K měření přistupovali opravdu z praktického hlediska – sledovali totiž, zda „budou absorbované složky schopny chránit bílé krvinky před oxidačním či zánětlivým poškozením – zda ochrání konzumace dané byliny či koření vlákna DNA před poškozením způsobeným volnými radikály.“ (dr. M. Greger)
Tyto čtyři druhy koření vyvolávaly nejvýraznější efekt:
- Hřebíček
- Zázvor
- Rozmarýn
- Kurkuma
Vědečtí pracovníci zaznamenali, že podstatné zvýšení antioxidační činnosti nastalo skutečně i po požití malého množství koření – takového, jaké obvykle sníme v polévce nebo třeba ve špagetách.
Test koření ze supermarketu
Podle další studie zaměřené na nalezení koření a bylin s nejsilnějšími antioxidačními účinky byste měli do svého jídelníčku každopádně zařadit:
- Hřebíček
- Skořici
- Nové koření
- Směs na (americký) jablečný koláč (obsahuje skořici, muškátový oříšek a kardamom)
- Oregano
- Směs na dýňový koláč (obsahuje skořici, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček)
- Majoránku
- Šalvěj
- Tymián
- Italskou směs
(Tato studie probíhala tak, že vědci nakoupili v místním supermarketu různé vzorky koření a kořenících směsí a testovali jejich schopnost zamezit glykaci albuminu.)
Skrytou příčinou většiny chronických nemocí je chronický zánět
Jak jsme psali už v předešlém článku, chronický zánět je tichý zabiják, který je viníkem mnoha chronických nemocí, jež jsou v dnešní době hojně rozšířeny. Patří k nim rakovina, obezita a kardiovaskulární onemocnění, které je na Západě v podstatě zabijákem číslo jedna.
Tento chronický zánět si nesmíme plést s přirozenou akutní zánětlivou reakcí, jejímž prostřednictvím se organismus brání cizorodým látkám. To až když se nám zánět dlouhodobě vymkne z ruky, většinou vlivem nevhodné výživy, můžeme hovořit o chronickém ohrožení.
Naštěstí máme moc ubránit se chronickému zánětu. Zde je seznam dalších potravin bohatých na antioxidanty, které byste měli pravidelně jíst:
Omega-3 mastné kyseliny – Studie publikovaná v r. 2012 v odborném periodiku Scandinavian Journal of Gastroenterology potvrzuje, že užívání doplňku stravy s krilovým olejem efektivně zmírnilo zánět a snížilo oxidativní stres.
Listová zelenina – Tmavozelená listová zelenina, jako je kapusta, špenát, brukvová nať a mangold obsahují účinné antioxidanty, flavonoidy, karotenoidy a vitamin C, tedy látky, které chrání buňky před poškozením. V ideálním případě byste měli jíst sezónní zeleninu v biokvalitě a pokud možno tepelně nezpracovanou, aspoň tedy větší podíl.
Borůvky – Borůvky mají ve srovnání s jinými druhy ovoce velmi vysoký obsah antioxidantů. Navíc je v nich méně cukru, než obvykle v ovoci bývá.
Čaj z bazalky posvátné (tulsi) & zelený čaj matcha – Obojí lze označit jako superčaje, protože jejich hladina antioxidantů je 17x vyšší než u šálku lesních borůvek. Tulsi je velmi prospěšná zejména našemu srdci a imunitnímu systému.
Zakysané/kvašené potraviny – Většina zánětlivých chorob začíná ve střevech: na jejich počátku stojí nerovnováha střevní mikroflóry. Kvašené (fermentované) potraviny, jako je kefír, nato, kimčchi, miso, tempeh, nakládaná zelenina (pickles), kysané zelí, olivy apod., vaše střeva znovu „osejí“ prospěšnými bakteriemi. Pomohou navíc vašemu tělu zbavit se škodlivých toxinů, např. těžkých kovů, které podporují záněty.
Houba shiitake- Tyto houby obsahují složky, které mají přirozenou schopnost bránit zánětům. Jedná se například o ergothionein, který snižuje oxidativní stres. Najdeme v nich i jiné nutriční látky, kterých naše strava obvykle neobsahuje dostatek – jednou z nich je měď, jeden z esenciálních kovů, vázaný většinou na aminokyseliny.