Hořčík je blahodárný mnoha způsoby, ale věděli jste, že chrání játra?

dr. Mercola

Hořčík, esenciální minerál zapojený do více než tří set metabolických reakcí,1 možná zastává i důležitou funkci při ochraně vašich jater. Díky své schopnosti působit na střevní mikrobiom dokonce do určité míry chrání před jedním z nejběžnějších jaterních toxinů, jímž je paracetamol.2

Předávkování touto účinnou látkou oblíbeného Paralenu je jedna z hlavních příčin poškození jater jak v USA, tak v některých částech Evropy. Tam jde na vrub předávkování paracetamolem více než polovina akutních jaterních selhání.3

Metody léčby jsou omezené. Ve vážných případech je jedinou možností transplantace.4 Nicméně podle výzkumu publikovaného v odborném periodiku Cell Host & Microbe se zajímavý potenciál skrývá právě v hořčíku.

Otrava paracetamolem a vliv hořčíku na střevní mikrobiom

Když musí organismus metabolizovat nadměrné množství paracetamolu, rychle se vyčerpá hlavní antioxidant těla glutathion, zatímco  hladina škodlivého acetyl-p-benzochinon iminu (NAPQI) skokově vzroste, což vyvolá oxidační stres, poškození DNA a odumírání jaterních buněk.5 Do tohoto procesu je zapojen i enzym cytochrom p450 2E1 (CYP2E1), jenž rozkládá paracetamol na toxické metabolity, které ve vyšších koncentracích ničí játra.6

Výzkumníci podávali perorálně hořčík myším, u nichž předtím vyvolali otravu paracetamolem.7 Ukázalo se, že hořčík stimuloval metabolismus střevních bifidobakterií, které pak vytvářely více kyseliny indol-3,karboxylové (I3C). Ta deaktivuje enzym CYP2E1, jenž při otravě paracetamolem horečně vytváří reaktivní metabolity a vyvolává oxidační poškození jater.

Výzkumníci zdůrazňují, jak důležitý je hořčík pro střevní mikrobiom: 8 

„Důležitost hořčíku (Mg) pro buňky hostitelského organismu byla sice pečlivě prozkoumána, ale mnohem menší pozornosti se dostává jeho interakci se střevní mikrobiotou. Její bakterie stejně jako buňky hostitele potřebují hořčík ke svému přežití, jelikož také využívají enzymy, které vyžadují přítomnost klíčových minerálů včetně Mg.

Nedostatek Mg pravděpodobně mění funkci mikrobů, což se neobejde bez vlivu na hostitelův organismus.“

Hořčík prospívá bifidobakteriím a ty zas játrům

Ze získaných poznatků také logicky vyplývá, že bifidobakterie možná podporují zdraví jater. Studie hodnotila účinky čtyř hlavních druhů bifidobakterií a před akutním selháním jater chránily všechny. Jejich koloniím hořčík velmi prospíval:9

„Předpokládáme, že Mg stimuluje metabolismus bifidobakterií a ty se v důsledku rychlejšího metabolismu rychleji množí a rostou. Přesný mechanismus však vyžaduje další zkoumání.“

Vzhledem k tomu, že bifidobakterie zvyšovaly tvorbu I3C, který inhibuje CYP2E1, je možné, že stimulace jejich aktivity hořčíkem nepomáhá jen při otravě paracetamolem, ale i při jiných typech otrav, například alkoholem. 10

Nedostatek hořčíku zhoršuje průběh jaterních onemocnění

Vaše játra mají k hořčíku úzký vztah. Játra se totiž nejen podílejí na metabolismu, imunitních funkcích a syntéze biomolekul, ale také regulují transport a distribuci hořčíku.11 Studie odhalily, že mnoho pacientů, kteří trpí jaterními chorobami, nemá hořčíku dost, a přitom nedostatek hořčíku ještě zhoršuje onemocnění jater.

Dokonce se zjistilo, že za každých 100 mg hořčíku navíc vám klesne riziko úmrtí na onemocnění jater o 49 % .12 Deficit hořčíku provází kupříkladu jaterní cirrhózu a steatózu. Zhoršuje totiž tyto ukazatele:13

  • fungování mitochondrií
  • translokaci defektních proteinkináz
  • zánětlivé reakce
  • oxidační stres
  • poruchy metabolismu

„Užívání hořčíku může udržet játra ve funkčním stavu a zpomalit progresi jejich onemocnění,“ napsali výzkumníci do magazínu Annals of Translational Medicine.14 Hořčík působí blahodárně při nealkoholické steatóze (ztučnění) jater, kterou zhusta způsobuje inzulinová rezistence.15

Při deficitu hořčíku se rychleji rozvíjí rakovina jater.16 Jak uvedli výzkumníci:17

„Je známo, že karcinom jater je provázen nedostatkem Mg2+ a suplementace hořčíku v pitné vodě má na stav pacientů pozitivní vliv.“

Hořčík chybí mnoha lidem

Jak zaznělo v článku, jenž vyšel v BMJ Open Heart, „vzhledem k chronickým onemocněním, medikaci, chudnutí půdy a široké dostupnosti ultrazpracovaných potravin valné většině moderní populace hrozí deficit magnesia.“ 18

Autoři pokračují v tom smyslu, že většina lidí nesplňuje doporučený denní příjem tohoto minerálu; 48 % Američanů nemá v dietě dost hořčíku a například mezi postmenopauzálními ženami s osteoporózou chybí hořčík osmdesáti čtyřem procentům. 19

Také diabetici 2. typu mají větší sklony k nedostatku hořčíku. Typické je to pro neléčené diabetiky, nízké hodnoty hořčíku v krevním séru má 75 % z nich.20 Hořčík potřebuje ke svému zdravému fungování většina buněk, zejména buněk srdce, ledvin a svalů. Jeho nízká koncentrace zhoršuje buněčný metabolismus a fungování mitochondrií.

Hořčík se též spletitými způsoby podílí na činnosti psychoneuroendokrinního systému a jeho deficit se odráží na biologické dráze, jež vede k rozvoji deprese.21 Zapotřebí je též k aktivaci vitaminu D. Když ho máte málo, hůř se vám konvertuje vitamin D z doplňků i z působení slunečního záření.

Jaký zdroj je nejlepší?

Dobrým zdrojem hořčíku je samozřejmě zelená listová zelenina. Pokud si z takové zeleniny lisujete šťávu, získáte hořčíku ještě víc. Většina lidí se ale suplementaci nevyhne. Na jeho hladinu má vliv mnoho faktorů včetně pití alkoholu, užívání léčiv na předpis (např. statinů). stres a silné pocení.22

Co se týče užívání doplňků ústně, osobně dávám přednost treonátu hořečnatému, který podle všeho nejlépe proniká skrz buněčné membrány včetně membrán mitochondrií a hematoencefalické bariéry. Hořčík se vstřebává i skrz kůži, takže jej můžete užívat také ve formě lokálně aplikovaného roztoku nebo koupelí v epsomské soli.

Denní doporučená dávka je 310 – 420 mg denně v závislosti na věku a pohlaví,23 ačkoli někteří výzkumníci se domnívají, že pro optimální zdraví potřebujeme dokonce 600 – 900 mg. Já mám za to, že mnoha lidem prospějí ještě vyšší dávky: 1 000 – 2 000 mg denně.

Všeobecně bych doporučil začít na 200 mg citrátu hořečnatého ústně a postupně dávku navyšovat, než začnete mít mírně tekutou stolici. K této metodě stanovení optimálního množství doplňovaného hořčíku skutečně potřebujete citrát hořečnatý, neboť je znám svým projímavým účinkem. Jakmile budete znát svoji optimální dávku, můžete přejít na jiné formy hořčíku, pokud budete chtít.

(z webu dr. Mercoly, kráceno)

·  1 Linus Pauling Institute, Magnesium

·  2, 7 Cell Host & Microbe January 10, 2024

·  3 Front. Pharmacol., 27 March 2023, Sec. Ethnopharmacology, Volume 14 – 2023 | doi: 10.3389/fphar.2023.1122632

·  4, 5 Front. Pharmacol., 27 March 2023, Sec. Ethnopharmacology, Volume 14 – 2023 | doi: 10.3389/fphar.2023.1122632, Intro

·  6 Gizmodo December 6, 2023

·  8, 9, 10 Cell Host & Microbe January 10, 2024, Discussion

·  11, 12, 13, 14, 16 Ann Transl Med. 2019 Oct; 7(20): 578

·  15, 17 Biometals. 2021; 34(5): 955–986

·  18, 19, 20 Open Heart 2018;5:e000668

·  21 Nutrients. 2017 May; 9(5): 429

·  22 Medical Hypotheses 2001 Feb;56(2):163-70

·  23 National Institutes of Health, Magnesium

1 komentář: „Hořčík je blahodárný mnoha způsoby, ale věděli jste, že chrání játra?

  • 3.3.2024 (6:08)
    Permalink

    Zdravím Vás pane Jiří a paní Adélu,
    upřímně ze srdce Vám děkuji za práci kterou děláte.
    Před čtyřmi lety jsem prodělala C19 a málem odešla na druhý břeh. Bylo to v začátcích řádění této nákazy, takže na mě vyzkoušeli dlouhý seznam ATB, který nezabíral. Nakonec jsem dostala transfuzi krve, což bych si tipla, že mě zachránilo. Po 14ti dnech jsem odcházela z nemocnice s teplotou a do dnes nejsem OK. Z Vašich stránek čerpám podněty, jak si vrátit zdraví. Už mnohokrát se stalo, že jsem byla zoufalá, z toho, jak špatně jsem se cítila, otevřela jsem Vaše stránky, kde jsem našla vysvětlení, proč se tak špatně cítím a uklidnila se. Jsem Vám opravdu vděčná a ještě, ne jednou, ale nekonečně mnohokrát děkuji.
    Blahodárné účinky hořčíku a vit. D3 mě nadchly, tak jdu do toho!!!!!
    Zita Prokešová

Napsat komentář