Bromelain prospívá krvi a ničí rakovinu, dopřejte si ananas

+1

dr. Mercola

Sladký, voňavý ananas s charakteristicky štiplavou šťávou je oblíbený po celém světě. Z Jižní Ameriky jej do Evropy a Asie začali vozit španělští a portugalští průzkumníci v 16. a 17. století – v Evropě si toto tropické ovoce záhy získalo reputaci luxusního dezertu.1

Ananas však není jen pochoutka – výzkum ukazuje, že enzym bromelain, jenž se v něm nachází, má několik velmi zajímavých léčivých účinků. 2

Co je to bromelain?

Léčivé účinky ananasu uznávaly už staré kultury. Jak je uvedeno v článku publikovaném v magazínu Nutrients v červenci 2024:3

„Domorodí obyvatelé Střední a Jižní Ameriky, zejména v oblastech, jako je Amazonský prales a Karibik, používali různé části ananasu k léčebným účelům, včetně léčby zažívacích potíží, tlumení zánětů a hojení ran.“

Bromelain objevil venezuelský vědec Vicente Marcano v roce 1891 a v roce 1894 se mu ho podařilo extrahovat a studovat.4 Na jeho poznatky navázali další vědci a identifikovali dva hlavní typy – stonkový bromelain (EC 3.4.22.32) a ovocný bromelain (EC 3.4.22.33).5 V roce 1957 bylo zjištěno, že ananasový stonek obsahuje více bromelainu než plody, což umožnilo zpeněžit část rostliny, jež bývala odpadním produktem zpracování ananasu.6

Výzkumy ukazují, že bromelain má po zkonzumování solidní míru biologické dostupnosti – 40 %. To proto, že se účinně váže na dvě krevní proteázy, alfa1-antichymotrypsin a alfa2-makroglobulin. Lidské tělo dokáže zvládnout až 12 gramů bromelainu denně bez znatelných vedlejších účinků.7

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv označil bromelain za látku GRAS (obecně uznávanou jako bezpečnou). Krom z čerstvého ananasu jej lze získat také ze suplementů.8

Protizánětlivé působení bromelainu

Jedním z nejvýznamnějších použití bromelainu je léčba lokálních zánětů, jako je artritida, zlepšení regenerace po sportovních zraněních a pooperační péče. Jak konkrétně bromelain funguje? Výzkumníci, kteří v magazínu Nutrients publikovali na toto téma přehled, to vysvětlují následujícím způsobem:9

„Bromelain se vyznačuje silnými protizánětlivými účinky díky tomu, že moduluje různé mediátory zánětu, včetně cytokinů, chemokinů a prostaglandinů. Inhibuje produkci prozánětlivých cytokinů, jako je interleukin-1 beta (IL-1β), tumor nekrotizující faktor alfa (TNF-α) a interleukin-6 (IL-6).

Kromě toho bromelain potlačuje signální dráhu nukleárního faktoru-kappa B (NF-κB), klíčového regulátoru zánětu a imunitních reakcí; inhibicí aktivace NF-κB bromelain snižuje expresi zánětlivých genů a tlumí zánětlivou kaskádu.“

Vzhledem k těmto informacím testovali protizánětlivé účinky bromelainu i další vědci. V metaanalýze10 publikované v roce 2022 například vědci citovali studii, jíž se zúčastnili vrcholoví silniční cyklisté, kteří během šestidenního etapového závodu užívali 1 g bromelainu denně. Povšimli si, že bromelain „snížil subjektivní pocit únavy a byl zaznamenán trend lepšího udržení koncentrace testosteronu během závodu, což naznačuje lepší regeneraci.“

V jiné studii11 výzkumníci konstatovali, že bromelain působí proti artritidě tím, že zprostředkovává různé zánětlivé biomarkery. Výsledky se ještě zlepšují v kombinaci s dalšími přírodními bioaktivními látkami, jako je kurkuma, které pomáhají snižovat degenerativní problémy s bolestmi kloubů. Bromelain také pomohl zmírnit další související stavy, jako jsou záněty tlustého střeva a dutin.

Bromelain pomáhá ničit škodlivé bakterie

Bromelain disponuje antibakteriálními vlastnostmi.12 Konkrétně se ukázalo, že účinně potlačuje růst patogenních bakterií, jež napadají střeva, například Vibrio cholerae. Krom toho zastavuje produkci enterotoxinu bakterie E. coli a dokonce pomáhá předcházet průjmům způsobeným tímto bakteriálním kmenem.13

Bromelain prospěje i lidem, kteří trpí bakteriálními kožními onemocněními. Ve stejném přehledu vědci uvedli, že bromelain představuje účinný lék na pityriasis lichenoides chronica, což je kožní onemocnění, které se projevuje drobnými, šupinatými, vyvýšenými skvrnami na kůži.14

Při lokálním použití pomáhá bromelain hojit nekomplikovaná kožní poranění. Díky svým antibakteriálním vlastnostem přispívá k udržení sterilního prostředí, které urychluje hojení, a tím snižuje riziko vzniku komplikací.15

Bromelain je rovněž účinné antivirotikum

Ve studii publikované v odborném periodiku Clinical and Translational Medicine16 výzkumníci uvádějí, že bromelain je schopen bránit šíření viru SARS-CoV-2. Při svých testech aplikovali na testované buňky bromelain a zjistili, že inhibuje expresi receptoru ACE2 a proteinu TMPRSS2.

V rámci svých antivirových schopností umí bromelain i jinou zajímavou věc: dokáže „odštěpit“ protein hrotu viru SARS-CoV-2. Výzkumníci tento účinek zaznamenali, když bromelain aplikovali přímo na vzorky viru.17

Jako spike protein (hrotová bílkovina) se, jak známo, označuje glykoprotein zašpičatělého tvaru, jenž proniká do hostitelových buněk a stojí na počátku virové infekce.18 Když viry typu SARS-CoV-2 přijdou o svůj hrotový protein, nemají se jak dostat do buněk a způsobovat infekci.19

Výzkumníci prohlásili, že vzhledem k těmto svým schopnostem a intenzivní fibrinolytické aktivitě lze proti koronaviru SARS-CoV-2 a jiným podobným virům s úspěchem nasadit ananas. 20

Optimálních výsledků dosáhnete kombinací bromelainu s kvercetinem

Účinky bromelainu na viry jsou působivé samy o sobě, ale pokud jej navíc zkombinujeme se silným flavonoidem kvercetinem, budou ještě lepší.

Stejně jako bromelain byl i kvercetin podrobně zkoumán pro své antivirové účinky. Jedna studie21 prokázala, že brání šíření viru chřipky. V jiné studii22 se ukázalo, že je účinnější proti viru Epsteina-Barrové než isoliquiritigenin, bioaktivní sloučenina obsažená v lékořici.23 Další studie ukázaly, že kvercetin se jeví slibně v boji proti původcům rýmy, rhinovirům,24 viru hepatitidy B 25 a viru Zika.26

Vzhledem k tomu, že se kvercetin osvědčil v boji proti virům, se vědci přirozeně rozhodli otestovat jeho účinnost proti viru, který se neblaze zapsal do povědomí celého světa – SARS-CoV-2. A kvercetin prokázal, že je schopen se s tímto virem úspěšně utkat.

V prvních měsících pandemie COVIDu-19 vyšel odborný přehled27, v němž zaznělo, že kvercetin spolu s bromelainem, vitaminem C a zinkem „vykazuje slibné výsledky při zlepšování klinických výsledků u pacientů s onemocněním COVID-19“.

Jiná studie uvádí, že jedním ze způsobů, jimiž je kvercetin schopen bojovat proti viru SARS-CoV-2, je jeho schopnost inhibovat prozánětlivé cytokiny.28 Cytokiny jsou malé glykoproteiny, které si tělo vytváří za účelem řízení různých procesů, jako je endokrinní aktivita a proliferace buněk.29 Při těžkém průběhu COVIDu se nicméně cytokinů vytvoří tolik, že vyvolají syndrom akutní respirační tísně.30

Pokud jde o bromelain, ten aktivuje zdravou reakci imunitního systému. Pomáhá též kontrolovat produkci zánětlivých mediátorů souvisejících s nadprodukcí cytokinů.31 Stejně tak prospívají imunitě vitamin C a zinek – oba tyto osvědčené prostředky spolupracují s kvercetinem a bromelainem a společně tvoří účinný nástroj pro boj s onemocněním COVID-19.32

Bromelain i vitamin C taktéž pomáhají při přenosu kvercetinu do buněk. Jelikož kvercetin obecně není rozpustný ve vodě, může se špatně vstřebávat. V kombinaci s bromelainem nebo vitaminem C však jeho biologická dostupnost roste, což umožňuje maximalizovat jeho protivirový účinek. Vzniká tak synergický efekt: díky této kombinaci získáváte výživové výhody bromelainu a vitaminu C současně.33

Protinádorové vlastnosti bromelainu

Další zajímavou oblastí, jež se pojí s užíváním bromelainu, je onkologická péče. Podle vědeckých poznatků totiž tento enzym brání růstu a šíření rakovinových buněk, a to prostřednictvím různých mechanismů – především vyvoláváním apoptózy maligních buněk a inhibicí vzniku metastáz. 34

Jak uvádí metaanalýza uveřejněná v magazínu Nutrients, byly tyto mechanismy pozorovány v několika studiích.35 Bromelain ničil při pokusech in vitro obzvlášť efektivně buňky rakoviny prsu a tlustého střeva. Výzkumníci zkoumali účinky bromelainu jak samotného, tak spolu s běžně používanými chemoterapeutiky. Fungovalo obojí, v závislosti na dávce (čím více, tím lépe).

Karcinomy prsu a tlustého střeva však nejsou jediná onkologická onemocnění, při nichž může bromelain pomoci. Podle jiné metaanalýzy36 ananasový enzym ničí i buňky skvamocelulárního karcinomu ústní dutiny a rakoviny prostaty. V obou případech klesla životaschopnost buněk cca o 25 %, opět v závislosti na dávce.

Bromelain prospívá srdci

Výzkum37 popisuje kladný vliv bromelainu na stav kardiovaskulární soustavy. V tomto případě jde především o jeho schopnost bránit vzniku patologických krevních sraženin a také je rozkládat –  to díky jeho fibrinolytickému působení.

Dále bromelain zabraňuje vzniku shluků červených krvinek a houstnutí krve. Do hry vstupují i jeho protizánětlivé schopnosti. Proto je bromelain účinným prostředkem proti akutní tromboflebitidě,38 čili zánětu povrchových žil. 39

Bromelain také pomáhá tlumit záchvaty anginy pectoris, a tím pádem snížit související hypertenzi. Při experimentech in vivo zvýšil výkonnost srdce, zlepšil průtok tepen, snížil výskyt tepenných disekcí (podélného rozštěpení cévní stěny) a zintenzivnil angiogenezi. Bromelain dokonce pomáhá zlepšit propustnost cév, čímž zvyšuje distribuci kyslíku a živin v celém těle.40

A ještě jeden benefit bromelainu – podporuje zdraví střev

Dalším důvodem, proč zařadit ananas do jídelníčku, je schopnost bromelainu podporovat zdraví střev a trávicího traktu. V testu na zvířatech41 publikovaném v časopise Metabolites v roce 2022 se u myší krmených bromelainem zmenšila populace proteobakterií, což je soubor patogenních bakteriálních kmenů (jako jsou salmonely, helikobaktery a escherichie), které jsou zodpovědné za řadu střevních onemocnění.42

Ještě důležitější je, že bromelain navýšil populaci prospěšné bakterie Akkermansia muciniphila, klíčového probiotika, které je nezbytné pro optimální zdraví.43

Jak zaznělo v mém interview s Georgi Dinkovem, akkermansie podporuje optimální zdraví, protože produkuje tuky s krátkým řetězcem, které jsou nezbytnými živinami pro endotelové buňky ve střevech, jež produkují mucin, hustý ochranný gel, jenž vystýlá trávicí trakt. Tento mucinový štít chrání střevní výstelku a funguje jako jakási opravná souprava, která zajišťuje zakrývání děr ve stěnách prosakujícího střeva.

Zdroj

+1

Napsat komentář