Jablečný ocet, zázračný pomocník diabetikův
David Spero, Diabetes Self-Management
Tak jo, lidi. Psal jsem o tom už loni, ale teď to myslím úplně vážně. Jestli chcete začít líp kontrolovat kterýkoliv typ diabetu, pijte před jídly a před spaním jablečný ocet. Začněte dneska! Ocet snižuje hladinu glukózy po jídle i nalačno.
Na Arizona State University provedli jednu studii, při které dobrovolníci ke každému jídlu dostávali 20 g jablečného octa se 40 g vody a 1 čajovou lžičkou sacharinu (myslím, že stevia by byla lepší). Účastníci s inzulinovou rezistencí, kteří dostávali ocet, měli o 34% nižší postprandiální (= po jídle) hladinu glukózy ve srovnání s kontrolní skupinou.
K takovým výsledkům se už došlo předtím. Mělo se za to, že ocet zpomaluje vstřebávání sacharidů do krve nebo že zpomaluje štěpení škrobů na cukry. Je to v podstatě stejný efekt jako u léků typu acarbose (prodává se pod značkou Precose).
Jenže při té studii, o které jsem psal výše, se zjistilo, že ocet redukuje postprandiální glukózu víc u osob, které trpí silnou inzulinovou rezistencí. Podle autorů zvyšoval inzulinovou senzitivitu a možná fungoval podobně jako metformin.
Při dalších studiích se zjistilo, že podávání jablečného octa před spaním snižuje ranní hladinu glukózy měřenou na lačný žaludek, což ukazuje na to, že by ocet mohl podporovat produkci inzulinu podobně jako nateglinide (Starlix).
Je hodně zajímavé, že by mohla tak prostá chemická látka, jako je ocet (kyselina octová), působit stejně jako tři různé typy antidiabetik, a to všechno v ceně několika centů za lahvičku! Ocet je pravděpodobně vhodný pro oba typy diabetu, zejména za účelem snižování postprandiální glukózy. A hladina glukózy po jídle je zodpovědná za 30% až 70% hodnot glykovaného hemoglobinu A1C. Ocet je možná cenově nejúspornější lék v dějinách medicíny, ale většina diabetiků o něm ani neví, natož aby ho užívala.
A doktoři ho nepředepisují. Proč ne? Že by proto, že jim do ordinací nechodí žádní zástupci octáren, aby propagovali své výrobky, na rozdíl od agentů farmaceutických firem? Lékaři se musí probudit. Přírodní prostředky fungují a lékaři by na ně své pacienty měli upozorňovat.
Z toho samého důvodu jsou studie, které jsem tu uváděl, tak malé. Ocet je levný, a tak neexistuje zajímavá možnost finančního zisku, díky které by bylo možné získat granty na rozsáhlejší studie (to je jen taková poznámka směrem k těm, kdo si pořád myslí, že problémy zdravotní péče vyřeší volný trh).
Jak může být ocet tak efektivní? Myslím, že to souvisí se stravováním našich předků. Dříve jsme jedli sacharidy ve velmi komplexních formách, které se ve střevech rozkládaly dlouho. Něco z té hmoty se mohlo ještě před vstřebáním změnit na ocet. Ocet mohl být pro naše těla signálem, že mají vyrábět inzulin.
Dnešní průmyslově vyráběné sacharidy se vstřebají ještě předtím, než se začnou rozkládat. Organismus nedostane starý známý signál, že jsou na cestě sacharidy, a tak na ně není připravený. Troška octa možná spouští uvolňování hormonů a transmiterů, kterým by jinak ujel vlak.
Možná je má teorie nesmysl, ale účinky octa jsou prokázané a zcela skutečné. Na můj minulý článek o octě zareagovala asi desítka čtenářů s tím, že jim ocet opravdu pomohl snížit krevní glukózu a zhubnout. Kritické komentáře se neobjevily. Diskusi si můžete přečíst tady.
Čtenáři většinou užívají jablečný ocet, který se může pyšnit i mnoha dalšími kladnými účinky na zdraví. K našemu účelu ale pravděpodobně stejně dobře poslouží i vinný ocet, rýžový ocet a bílý ocet, jen je ještě nikdo nestudoval. Balzamikový ocet není dobrá volba, je moc sladký.
Optimální dávka zatím není úplně jasná. Většina zpráv hovoří o 1-2 lžících před každým jídlem obsahujícím sacharidy a před spaním. Dobré je vypít ho (samozřejmě zředěný!) spolu s prvním soustem jídla, aby se předešlo některým nepříjemným vedlejším účinkům, jako je nevolnost a pálení žáhy. Ty by se ale při tak nízkém dávkování vůbec objevovat neměly. Můžete brát i octové tablety.
A několik receptů od čtenářů:
Paul V.: Lžíce octa v půlce sklenice vody
Kelly: Okurka pokrájená na plátky a studený ocet, vše v misce
Vicki: Dvě lžíce octa + 1 lžíce medu
Betty a Deb: Jablečný ocet, extra panenský olivový olej (a případně hořčice) jako salátový dresink
Brecklundin: Jablečný ocet v ledovém čaji s citronem/limetkou a stevií
Juli: Něco jablečného octa, lžička medu, promíchat a zbytek sklenice dolít vodou
David: Lžíce jablečného octa v šálku vody plus pár kapek stevie
Rád bych dodal, že z rýžového octa, sezamového oleje a medu je vynikající zálivka na thajský salát.
Takže se nad tím zamyslete. Pokud vydáváte hromady peněz za léky na snížení postprandiální glukózy, uniká vám tu jedna výborná věc. Vsadím se, že hodně lidí s diabetem 2. typu bude moci vysadit některé léky nebo citelně snížit dávky. Lidé s diabetem typu I budou moci snížit dávky inzulinu. Všichni pravděpodobně dosáhnou nižších hodnot A1C. Prosím napište mi, jak to funguje. A promluvte si o tom se svým lékařem. (pozn. překl. – podle komentů to diabetikům, kteří pití octa – ve všech případech jablečného – vyzkoušeli, opravdu fungovalo, naměřené hodnoty šly dolů. U jednoho čtenáře se po konzumaci 2 PL jablečného octa s matečnou kulturou 2x denně snížily rakovinné markery, které byly do té doby stále na vzestupu. Ocet mu dokonce doporučil lékař, ovšem vlastník prodejny se zdravou výživou.)