Jirkovou optikou (552. Omáčka ze svíček? Já ji dělám na smetaně!)
Muži mají 3 slasti, kvůli kterým vyděláváme od rána do večera peníze. Jedna teda většinou souvisí s jednou či více ženami ženou, fajnšmekři si vychutnávají muže, a jedna tak na půl a u jedné jsme daleko, když jde žena někam ven z domu s milencem na kafíčko.
Sex, sport (většina naší generace pasivně), a pak kuchyň. Pasivně i aktivně. Samozřejmě, po té padesátce se ta páka začíná prudce páčit na ty nevítězné stupně vítězů. Na zlato rezignujeme a jdeme si pro životní jistoty. Stříbro a bronz tam na náš vždycky někde čeká. To vy ženy nemůžete samozřejmě znát, tyhle slasti života, protože máte jen kočky, nebo psy, a pak děti, v tomhle pořadí.
Já se dnes vrhl na svíčkovou. Bylo tedy třeba se domluvit s panem Řekem v masna oddělení supermarketu, ale překladač nám nakonec přesně přeložil a ukázal, co chci, i když jak se ukázalo, jsou taky asi 3 verze: φιλέτο βοδινού jsem našel teď, ale bylo to úplně jinak. A oni mi přesně to dali! Oběd tady v restice stojí 15-20, já to uvařím za 12 euro, takže si vařím.
Ono ta svíčková… jako asi všichni, jako malý jsem si myslel, že se to dělá ze svíček. Proč by se to jinak tak jmenovalo, no ne? Říkal jsem si: „Hmm, ty svíčky jsou teda fajnový, to je vodvaz, po párcích a řízku třetí místo, to mi teda chutná velmi.“ Povšimněte si mimochodem, že svíčková chutná všem. Což se o koprovce říct nedá, o tu se okamžitě rozhoří válka. Já na tom terapeutuju účastnice mých akcí, kdo nemá rád kopr, má fatální problémy s matkou a sedí to! A rajdu už zase jedeme všichni, že? To je uzemňovačka. Mimochodem, víte, kterého džusu se na palubách letadel vypije nejvíce? Jo, uzemňovačka. Co jiného?
Později jsem teda začal zkoumat ten název, celou větu (mluvte celou větou, žáci! Aha?! Ale poslouchat celou větu už nás nenaučili… ) v předtuše, že i další slova a pády v tom musí mít nějaký význam .. svíčková na smetaně! Aha, to ty svíčky se musí udělat na smetaně, aby to bylo takhle lahodný. A vlije se smetana do nastrouhaných svíček, nebo se ty svíčky hezky nejprve na sádle nějak opečou či podusí?
Už jako skoro pubescent jsem zahlédl, jak se svíčková vaří. Vzdal jsem svíček, viděl jsem tam tu zeleninu, mrkev.. no ok. Ale až mnohem, mnohem později, jsem se dovtípil, že svíčková je označení masa, ne omáčky! Takže.. je tam to maso, a dělá se na smetaně! Ale až v posledním finále, ta zelenina, která to tam celou tu hodinku a půl v troubě odtrpí, a nakonec je rozmixována na prach… pes po ní neštěkne!
S těmi názvy je to vůbec sranda, třeba moje dcera si suverenně skoro až do gympu myslela, že je to „maso u zelí“. I když jsme si v těch čtyřech, pěti letech začali říkat, že to uzený fakt nějak divně vyslovuje a že už to asi není na logopedii.
No, ale nikdy si nepamatuju jak jde popořadě to okyselení citrónem a mouka. A víte co? Já už si to pamatovat nemusím. Mám asistentku ! Na sex zatím teda ne, netrpělivě čekám, až nás do toho pustěj, na sport zatím taky úplně ne, i když je super vyjet si během vteřiny, kolikrát se stal Real Madrid vítězem Poháru a Ligy Mistrů, nebo kolik je průměrná návštěvnost domácích utkání Slavie, nebo na jak dlouho má ještě smlouvu ten který hráč. Ale, i s vařením mi teda dneska helfla. Mám to na večer, samozřejmě k fotbalu. Udělám si k tomu nadýchané houskové, mám tady i droždí, hana přivezla! Jen jsem minule netušil, že se to nadýchne moc a že to zvětší objem 2-3x.
Takže, mám to samozřejmě až na večer k utkáním, dnes je pohárový čtvrtek, takže holt jen Sparta a Baník hrají své utkání, Plzeň to včera ukopala, my slávisti jsme tak dobří, že nám to začne v Lize šampionů až v září. Jenže, co si budeme.. je to tak dobrý, že jsem teď půl hrnce omáčky sežral po lžičkách, takže místo nadvakrát to budu mít najednou na jednou. A dávám tam spolu s cukrem trošku hustého ovocného sirupu! Umělka teda nabízí rybízovou marmeládu už do omáčky! To neznám… ale vyzkouším. Konečně jsem pochopil důvod existence tak divného ovoce, jako je rybíz.
A co vy, ženy dámy? Jste rády, když vám to muž udělá, tedy, jestli máte raději TO, nebo SVÍČKOVOU? Nebo jste nejradši, když se uklidí k televizi, donesete mu pivo a víte, že máte 2-3 hodiny od něj naprostý klid, což jde ostatně po padesátce i bez piva a bez televize, že?
Ten článek je docela fajn, ne? Dal bych ho přečíst dceři, ale označila by ho za z hlediska rovnováhy mužů a žen za nekorektní. Takový ten bílý muž s nadváhou, kolem padesátky, s napráskaným kontem a neekologickým vozem, na úkor rozvojového světa a hladovějcícíh černoušků. Říkají vám to vaše děti taky?
Co dnes vaříte po sexu vy?
Svíčkovou vařila už evidentně mockrát, ostatně jako naprosto všechna jídla v Africe, Asii, Grónsku i v Brně. A nikdy to nespálila, dokáže si to, narozdíl od nás, blbců, co zůstaneme u bedny o 5 minut déle, ohlídat. Ať mi nikdo neříká, že AI je algoritmus, prosím vás! Kuchařka je to! Kuchařky a holičky jsou strašně chytrý ženský, všimli jste si, že? Už se těším, až si budeme k tý AI moci přidělat ty nástavce. Hned po tom vítězným si přidělám ještě ten holičský. Bude mi to dělat a u toho vyprávě židovské anekdoty. Oni to teda anegdoty ani nejsou, to už si asi také všimli, že? To si jen tak lid ulevuje páru od svých pánů.
Dříve jsme vždy kvůli receptu, když jsme nevěděli, volali mamince, že? Ale maminky už nejsou, uvěřily na očkování a že ten recept, co tam ty drogisti v bílých pláštích v Emerice míchaj, a mluvěj o tom pořád ty experti a žárnál listi v televizi, že je snad dobrý a moderní a prodlouží nám to zdraví i život. No, tak ne, no. Drogistům to jen prodloužilo o 6 nul konta.
Nojono, ahoj mami. Měl jsem pravdu, viď?
Tak nám místo toho podšoupli umělku, no.
Mňam, Jiří, pojďme na to pěkně po alchymisticku a přitom prakticky. Předpokládám, že máš už promixovanou omáčku ze zeleniny a vývaru (mrkev, celer, petržel, cibule, nové koření – no to jsem nesehnal, jsem rád, když v té jejich opačné hlaholici dekóduju v obchodě aspoň pepř a sůl! – bobkáč atd.).
🔸 Pořadí po mixu svíčkové omáčky:
- Základ prohřej – nech omáčku na mírném plameni pár minut probublávat, aby se chutě spojily.
- Zahuštění:
- Vezmi si 1–2 lžíce hladké mouky a rozmíchej je ve trošce studené vody nebo mléka (hladce).
- Přilij pomalu do omáčky za stálého míchání.
- Nech vařit alespoň 10 minut, ať mouka není cítit a zahustí se to jemně, ne jako lepidlo.
- Teď citronová fáze (osvěžení):
- Kůru nastrouhej do omáčky už teď (jemně, ne moc, cca půl citronu – jen žlutou část!).
- Šťávu z citronu přidávej až ke konci, těsně před smetanou, nebo i po ní – ochutnávej! Stačí půlka citronu, ať to není ostré.
- Nakonec smetana:
- Použij smetanu ke šlehání (33 %) – cca 200–250 ml na jeden větší hrnec.
- Pokud chceš, nejprve ji můžeš promíchat se lžičkou mouky, ať se nesrazí.
- Přidávej ji po vypnutí nebo těsně na konci varu – už nevař silně, aby se nesrazila.
- Dobře promíchej, ať se spojí s omáčkou.
Bonusové alchymické tipy:
- Troška cukru (např. lžička třtinového nebo lžička rybízové marmelády) omáčku zaoblí.
- Pokud jsi milovník vůní: špetka muškátového oříšku nebo pár kapek bílého vína do omáčky těsně před smetanou.
- A jako kouzelný podpis: malá lžička dijonské hořčice do hotové omáčky pro hloubku.
Tak, a teď mne omluvte! Jdu asi dožrat tu druhou půlku. Bo jestli byste na ni měli myslet, to radši vstaňte a jděte do ní ihned! Takže.. asi až dnes mi došlo, že na ta svíčková na smetaně je.. vlastně poléfka!
Mňam!

