Nečekaný spojenec pro silné kosti: vaječné žloutky „říkají“ stárnoucím a poškozeným kostem, aby se opravovaly
dr. Mercola
Úbytku kostní hmoty si nevšimnete, dokud o sobě nedá vědět nějakým náhlým, nepříjemným způsobem. Při měření tělesné výšky vám najednou začnou chybět centimetry, záda vás budou bolet i po jednoduchých úkonech nebo vás zaskočí zlomenina po překvapivě mírném pádu či špatném došlápnutí. Říká se tomu osteoporóza a znamená to, že vaše kosti ztrácejí pevnost a strukturu, což zvyšuje pravděpodobnost zlomenin kyčle, páteře a zápěstí a v konečném důsledku ohrožuje vaši nezávislost.
Standardní léčba se opírá o medikamenty, které zpomalují rozpad kostí. Tento přístup některým lidem skutečně pomáhá, ale nese s sebou i vedlejší účinky, o které stojí málokdo. Možná byste raději dali přednost cestě, na níž své kosti podpoříte bez významných rizik a komplikací.
Vaše kosti jsou živá tkáň, která reaguje na signály, jež jí posíláte prostřednictvím jídla, slunečního světla, pohybu a návyků. Vaším cílem by mělo být obnovení rovnováhy – omezení nadměrného rozpadu kostní tkáně a zároveň podpora stabilní obnovy. Jídlo přece není jen palivo. Je to i zdroj informací.
Vaše úloha je jednoduchá: podpořit přirozené regenerační systémy vašeho těla a odstranit překážky, které způsobují křehkost kostí. Nečekaným spojencem se vám v tomto boji mohou stát vejce, jež se po určitém období, kdy byla zavrhována, opět vrátila na výsluní jako základní potravina.
Ve vaječném žloutku se nacházejí proteinoví „strážci kostí“
Ve studii zveřejněné v časopise Food Science of Animal Products vědci zjišťovali, zda bílkoviny z vaječných žloutků po naštěpení na menší části zvané peptidy mohou ovlivnit osteoklasty, což jsou buňky, které odbourávají kostní tkáň. Hlavní otázkou bylo, zda tyto přírodní sloučeniny mohou zpomalit nebo zastavit úbytek kostní hmoty, který vede k osteoporóze.1
• Odpověď zněla „ano“ — Výzkumníci zjistili, že určité ve vodě rozpustné peptidy, jež jsou obsaženy ve vaječném žloutku, snižují počet buněk ničících kosti. Když se zaměřili na ty nejmenší peptidy, byl účinek ještě silnější. Tyto drobné fragmenty bílkovin nejenže snížily počet buněk, které narušují kosti, ale také vyvolaly odumírání starých, škodlivých buněk. Zjednodušeně řečeno to znamená menší narušení kostí a větší šanci na udržení silné kostry.
• Složky obsažené ve vejcích vypínají škodlivé „spínače“ — Uvnitř buněk osteoklastů (buněk odbourávajících kostní hmotu) se nacházejí dráhy, jakési spínače, které jim říkají, kdy se mají pustit do práce. Nejmenší peptidy z vaječného žloutku tyto spínače vypínají a zastavují poškozování kostní hmoty, ještě než se rozběhne. Jsou-li tyto spínače trvale zapnuté, kosti slábnou a pravděpodobnost zlomenin roste.
• Dařilo se zastavit více signálů naráz — Tyto peptidy neblokovaly jen jeden signál – přerušily hned několik signálů, které osteoklasty udržují při životě a propůjčují jim agresivitu. Díky tomu jsou účinnější než mnoho medikamentů, které obvykle působí pouze na jednu dráhu.
• Přerušení domino efektu — Obvykle se tyto destruktivní signály šíří kaskádovitě, jako když kostky domina padají jedna za druhou, dokud nedojde k aktivaci enzymů, jež narušují kostní hmotu. Díky peptidům z vaječného žloutku se tuto kaskádu podařilo zablokovat dříve, než mohla napáchat nějaké škody. Výsledkem byly silnější a odolnější kosti.
• Vaječný žloutek není jen poživatina — Obsahuje přírodní látky, které bojují proti jedné z hlavních příčin úbytku kostní hmoty. Zařazení vajec do jídelníčku poskytuje tělu další prostředek k ochraně hustoty kostí a snížení rizika zlomenin, aniž byste se museli spoléhat pouze na rizikové farmaceutické přípravky.
Tyto poznatky potvrzuje i jiná studie
I studie publikovaná v časopise Journal of Functional Foods se zabývala vlivem bílkovin z vaječných žloutků na kosti, tentokrát ovšem na ty buňky, které vytvářejí novou kostní tkáň.2 Z jejích výsledků je patrné, že žloutky jak brání rozpadu kostí, tak podporují tvorbu nové kostní hmoty.
• Kosti rostly a sílily — Vědci zjistili, že bílkoviny z vaječného žloutku pomáhají buňkám tvořícím kosti růst rychleji a ukládat více vápníku a minerálů. Kosti se stávají hustšími a pevnějšími, což snižuje riziko zlomenin.
• Opět se potvrdilo, že nejlépe fungují ty nejmenší peptidy — Nejsilnější účinky měly ty nejmenší kousky žloutkového proteinu. Protože jsou tak malé, snadno se dostávají dovnitř do buněk a spouštějí změny potřebné k vytvoření silnější kostní tkáně.
• Signál k budování kostní hmoty — Bílkoviny z vaječného žloutku působily uvnitř kostních buněk jako spínač, jenž jim říkal, aby rostly, dozrávaly a ukládaly více minerálů.
• Příznivější cyklus obnovy kostí — Tyto poznatky krásně zapadají do výsledků předchozího výzkumu. Některé bílkoviny z vaječného žloutku zpomalovaly rozpad kostí, zatímco jiné podporovaly jejich růst. Společně kostem propůjčily regenerační schopnosti, díky nimž byla kostra silnější než dříve.
Skvělá regenerace poškozených kostí
Ve studii publikované v časopise Regenerative Therapy vědci identifikovali fragment bílkoviny z vaječného žloutku (který působí po spolknutí a strávení), jejž označili jako D2.3 Testovali ho na zvířatech se zlomeninami kostí, s věkem podmíněnou ztrátou kostní hmoty podobnou stavu po menopauze a s genetickým onemocněním, jež vede ke křehkosti kostí. V každém z těchto případů dokázal D2 kosti posílit a zpevnit, což je přesně to, co potřebujete, pokud chcete, aby vaše kosti vydržely nástrahy každodenního života.
• Zlomeniny se hojily rychleji — Zvířatům, která po zlomenině denně dostávala bílkovinu z vaječného žloutku, se kost během prvního měsíce mnohem lépe regenerovala. Opravná tkáň byla v klíčových oblastech hustší a testy pevnosti ukázaly, že během dvou týdnů vydržely kosti odolávat větší síle ve srovnání s neošetřenými zlomeninami.
• Model menopauzy — Zvířatům, která sloužila jako model úbytku kostní hmoty po menopauze, protein z vaječného žloutku obnovil část ztracené kostní hmoty a po několika týdnech užívání posílil páteř. Zlomeniny se těmto zvířatům hojily rovnoměrněji.
• Pomoc při genetické vadě — Zvířatům šlechtěným tak, aby imitovala vývojovou vadu osteogenesis imperfecta, která se vyznačuje vrozenou křehkostí kostí, léčba žloutkovým proteinem zvýšila objem kostí a obnovila ztracenou pevnost. Při laboratorních testech začaly buňky tvořící kosti po krátké expozici této sloučenině produkovat více klíčových strukturálních proteinů.
• Protein odolává strávení a šíří se po těle — Testy potvrdily, že protein zůstal aktivní i po požití a pronikal do krevního oběhu, odkud se dostával na místa, kde mohl být využit. Z toho je zřejmé, že je vhodný i pro léčbu v domácím prostředí
Zvířata, kterým byl protein z vaječného žloutku podáván po dobu dvou týdnů, nevykazovala žádné změny hmotnosti ani neobvyklé chování. Rutinní krevní testy neprokázaly žádnou toxicitu a některé parametry se dokonce zlepšily, například hodnoty triglyceridů. Jedná se tedy o bezpečný prostředek.
• Účinkoval i v nepatrném množství — V buňkách myších i lidských podpořil protein z vaječného žloutku růst a zrání buněk tvořících kosti a zároveň ukládání většího množství minerálů. I při velmi malých dávkách byl účinek výrazný.
Na rozdíl od léčebných postupů, které pouze omezují odbourávání kostí, bílkovina z vaječného žloutku aktivně budovala novou kostní tkáň a zlepšovala její kvalitu. Výsledkem byla silnější, hojící se tkáň, lépe zregenerované zlomeniny a celkově silnější kosti.
Přírodní postupy pro silné kosti
Pokud máte vám řídnou kosti nebo se obáváte osteoporózy, zaměřte se na příčiny úbytku kostní hmoty. Nejde totiž zdaleka jen o nízký příjem vápníku, ale o nerovnováha mezi odbouráváním a tvorbou kostí. Výzkum bílkovin z vaječného žloutku ukazuje, že potraviny mají schopnost napravit tuto nerovnováhu na buněčné úrovni. Vaším cílem není jen zastavit úbytek kostní hmoty, ale také podpořit růst nové kostní hmoty. Jak tedy tyto (a jiné) tyto poznatky uplatnit v každodenním životě?
1. Jezte správná vejce — Zde není až tak otázkou obsah bílkovin, nýbrž kyselina linolová, jíž jsou vejce z konvenčních chovů kvůli sojovým/kukuřičným krmivům pro drůbež plná. Dávejte přednost vejcím z volného chovu, čili od slepic, které si samy hledají potravu a dostávají krmivo s nízkým obsahem semenných olejů.
2. Konzumujte kolagen — Přibližně jedna třetina vaší kostní struktury je tvořena kolagenem, takže potřebujete jeho stálý přísun. Snažte se, aby bílkoviny tvořily asi 15 % vašeho denního příjmu kalorií, přičemž jedna třetina z toho by měla pocházet z kolagenu.
Nejjednodušší způsob je pít domácí vývar z kostí zvířat z ekologického chovu krmených pící. Můžete také jíst maso bohaté na želatinu, připravované v pomalém nebo tlakovém hrnci, případně užívat kvalitní doplňky stravy s kolagenem nebo želatinou. Konzumací kolagenu poskytujete svým kostem stavební kameny, které potřebují, aby zůstaly pevné a pružné.
3. Myslete na vitamíny a minerály pro kosti — Vápník je důležitý, ale správně funguje pouze v kombinaci s vitamínem D, hořčíkem a vitamínem K2. Tato kombinace zajišťuje, že se vápník dostane do kostí a zubů, a ne do tepen, kde se ukládá a dělá neplechu.
Vaječné žloutky jsou v tomto ohledu obzvlášť cenné, protože jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu K2 ve formě MK-4, nejvíce bioaktivního a nejrychleji působícího podtypu, který v potravinách najdete. Tato forma vitamínu K2 je v moderní stravě vzácná, přesto hraje ústřední roli při transportu vápníku do kostí (a pryč z měkkých tkání).
Vápník přijímejte z přírodních zdrojů, jako jsou nepasterované mléčné výrobky od krav krmených pící, žloutky z vajec od slepic z volného chovu a dokonce i z vaječných skořápek nadrcených na prášek. Jezte fermentované potraviny, choďte denně na slunce a zvažte užívání kvalitního doplňku s hořčíkem, protože je obtížné získat dostatečné množství magnesia pouze z potravy. Takto si zajistíte vyvážený příjem vitamínů a minerálů, aby vaše kosti mohly efektivně využívat vápník.
4. Hýbejte se a relaxujte — Vaše kosti reagují na tlak. Chůze, zvedání zátěže nebo i dokonce aktivní zahradničení dává vašemu tělu signál, aby „posílilo kostru“. Nezapomínejte však na odpočinek – vaše tělo potřebuje čas na to, aby mohlo využít živiny, jako je kolagen, vápník a bílkoviny z vajec. K obnově kostí vede cyklus námahy a regenerace, stejně jako je tomu u svalů.
5. Vyhýbejte se jídlům, která kosti oslabují — Ultra zpracované potraviny, sladké nápoje a balené pochutiny zhoršují chronický zánět, který urychluje úbytek kostní hmoty. Pokaždé, když si místo vody dáte colu nebo místo normálního jídla fast food, posunete rovnováhu v neprospěch budování kostí.
Pokud se vám těžko dělají velké změny, začněte malými. Zařaďte každý týden do svého jídelníčku jeden pokrm s vejci z volného chovu nebo uvařte hrnec kostního vývaru. Časem se tyto malé změny nasčítají, vaše kosti budou silnější a váš každodenní život stabilnější.

