Jak si vyléčit metabolismus pomocí stravy a doplňků (1/2)
dr. Joseph Mercola
Kate Deeringová, autorka knihy „How to Heal Your Metabolism“ (Jak si vyléčit metabolismus) se v oblasti zdraví a fitness pohybuje už více než třicet let. Disponuje hlubokým pochopením bioenergetiky a v našem nedávném interview jsme se věnovali právě některým nuancím bioenergetických terapií a způsobů, jak vám mohou pomoci k většímu elánu a vitalitě.
Deeringová jedla zdravě a cvičila – dělala všechno „správně“. Cítila se skvěle, dokud se jí nepřeklopila čtyřicítka. Tehdy „narazila do zdi“; stejně jako mnoho lidí, kteří s přibývajícími lety pociťují úbytek energie a zhoršování zdraví:
„Jedla jsem dietu o velmi vysokém obsahu bílkovin a velmi nízkém obsahu cukrů a fungovalo to… dokud to fungovat nepřestalo. Můj organismus už nereagoval tak, jak jsem chtěla. Možná to také souviselo s počátkem perimenopauzy.
To jsem tehdy netušila. Jen jsem si říkala, že přece dělám všechno správně, a přitom se nezdá, že by mi to pomáhalo. Nabírala jsem na váze, špatně jsem spala, můj cyklus byl nepravidelný. Pociťovala jsem únavu. Myslím, že tohle zná mnoho žen. Už se necítí být samy sebou.
Říkala jsem si, že to asi bude ono. Čtyřicítka. Možná to je to, o čem všichni mluví – jakmile je vám čtyřicet, život se najednou změní. Tehdy jsem objevila práci dr. Raye Peata, bioenergetiku a fakt, že energetická perspektiva vlastně popisuje zdraví a to, jak dobře vám běží metabolismus.“
Více než 95 % lidí nemá dost energie
Optimální zdraví, to je víc než jen být štíhlý a fit, uvědomila si Deeringová. I v tomto stavu lze pociťovat deficit energie. Více než 95 % populace si nevyrábí dost adenosintrifosfátu (ATP), který vaše buňky potřebují k životu, opravám a regeneraci. ATP je metabolická energie, jež udržuje život. Deeringová vysvětluje:1
„Jídlo neboli kalorie nemůžeme využívat rovnou. Musíme je mnoha různými procesy směňovat za ATP. Na této konverzi toho závisí mnoho. Vždycky to lidem vysvětluju tak, že kdybych jela do Evropy, tak tam nemohu platit americkými dolary. Musím si je vyměnit za eura. A s tělem je to stejné. Musíte si kalorie z jídla vyměnit za ATP – to je měna, kterou váš systém využívá.
Když to neděláte dobře, bude vám chybět energie, což povede k dalším problémům. Není to otázka toho, že jíte moc jídla a máte moc velký přísun kalorií. Problém je v tom, že ty kalorie nedokážete vyměnit za využitelnou energii, aby vám tělo efektivně fungovalo.“
Deeringová si začala všímat takových tělesných signálů, jako je teplota, puls, trávení a spánek: „Všechny ty markery jsem dříve ignorovala, protože mě zajímalo jen to, jestli jsem štíhlá a fit.“ Například měřením tělesné teploty jednoduše zjistíte, jak je na tom vaše tělo s tvorbou a využíváním energie. Nižší tělesná teplota signalizuje, že neprodukujete dost energie a váš metabolismus nefunguje optimálně.
„Uvědomila jsem si, že nejsem zdravá. Měla jsem teplotu 35,8°C. Tepovou frekvenci kolem 55. To jsou hodnoty typické pro sportovce – vytrvalostní sportovce. Takové tělo je velmi neefektivní, neměla jsem metabolismus, jenž by pro mě optimálně fungoval.“ 2
Tak svůj životní styl otočila o 180°, ihned do svého jídelníčku zařadila mléčné výrobky a sacharidy. Nyní sice uznává, že měla svoji životosprávu měnit postupně a že změny byly příliš rychlé, ale tento nový přístup jí brzy stabilizoval stav organismu:
„Když jsem v průběhu dne jedla správné potraviny, měla jsem pocit, že je mé tělo dobře regulované. Cítila jsem stabilní energii, měla jsem stabilní náladu, velmi dobře jsem spala, cyklus se mi vrátil do normálu, všechny ty perimenopauzální symptomy doslova zmizely. Říkala jsem si, že jsem snad našla svatý grál… takhle vypadá zdraví.
Teplota se mi zvýšila, puls taky. Všechno se u mě náhle změnilo a já jsem na tuto problematiku začala pohlížet z jiné perspektivy.“
Čtyři faktory nezbytné pro správnou výrobu energie
Deeringová, která nabízí nutriční poradenství, říká, že největší problémy, které s klienty ve své praxi řeší, jsou krevní cukr a trávicí potíže. Aby se však dostala k jádru problému, vždy nejprve posuzuje energetický systém těla a to, jak vytváří energii. Ke správné produkci energie podle jejích slov potřebujete čtyři hlavní, vzájemně propojené faktory.
1. Správný zdroj paliva — glukózu — „Potřebujete správné zdroje paliva a určitě nemůžete vyrábět energii z tuku… všichni využíváme tuk celý den, ale jakmile máte tělo ve stresu nebo té energie potřebujete víc, glukóza pro vás bude primární zdroj, protože se využívá rychleji. Svým způsobem rychleji prochází celým tím cyklem.“ 3
„A… pokud chápete elektronový transportní řetězec, glukóza jím prochází rychleji kvůli tomu, jak vstupuje do celé té série událostí v komplexu 1 s NADH a někdy s FADH2 v komplexu 2. Celý ten řetězec se může zúžit a vznikne jakési hrdlo. A když využíváme správně glukózu, proplouvá tím systémem rychleji, což umožňuje v průběhu času produkovat více ATP.“
Jinými slovy, energii z tuku sice získávat můžete, ale když na tělo působí stres nebo rychle potřebujete více energie, primárně se využívá glukóza, poněvadž se rychleji zpracovává. Glukóza prochází procesem produkce energie efektivněji než tuk. Jinými slovy, glukóza pomáhá vašemu tělu rychleji tvořit energii, zejména když ji naléhavě potřebujete.
Schéma: JAK BUŇKY ZÍSKÁVAJÍ ENERGII Z JÍDLA: jídlo – trávení (enzymy rozkládají nutriční látky, uvolňují se tuky a glukóza) – živiny prostupují skrz sliznice do krevních vlásečnic a pak se transportují do buněk – v buňkách do mitochondrií – v mitochondriích procházejí elektronovým transportním řetězcem a mění se na ATP
2. Optimální přísun kyslíku — Kyslík je pro energetický metabolismus životně důležitý. Je finálním příjemcem elektronu v elektronovém transportním řetězci. Když není O2 v buňce k dispozici, buňka využívá k výrobě energie mnohem méně efektivní glykolytickou dráhu (fermentaci) častěji, než je nutné.
„Když jste ve stavu nízkého okysličení, ať už je to kvůli nesprávnému dýchání nebo kvůli anemii nebo máte nutriční deficit, kvůli němuž se do tohoto stavu dostáváte, zpomalí to i celý ten způsob, jímž si vytváříte energii.“
Deeringová dodává, „to proto jsou anemici unavení. Je to kvůli železu? Ne tak docela – tam jde o to, že železo je užitečné pro hemoglobin a vy potřebujete víc hemoglobinu k okysličení a nedostatečné okysličení vyvolává únavu.“ 4
3. Řádné fungování štítné žlázy — Velký příjem omega-6 polynenasycených kyselin, jako je kyselina linolová, může mít ničivý dopad na stav vaší štítné žlázy a metabolismu, a to kvůli negativnímu ovlivňování způsobu, jímž buňky využívají thyroidní hormony. Strava bohatá na sacharidy a chudá na polynenasycené mastné kyseliny prospívá štítné žláze tím, že navozuje estrogenovou rovnováhu, zajišťuje dostupnost glukózy a ochraňuje schopnost vašich buněk využívat aktivní hormony štítné žlázy.
„Každý, komu nedostatečně funguje štítná žláza, má obvykle nějaký energetický problém. V takovém případě je mimo jiné potřeba dodávat správné množství thyroidních hormonů nebo zjistit, co štítnou žlázu blokuje,“ říká Deeringová5
4. Pobyt na slunci — Čtvrtá podmínka efektivní tvorby energie je podle Deeringové pravidelné vystavování těla slunečnímu světlu. „Toto všechno ráda doplňuji o sluneční světlo, protože slunce potřebujeme k životu a abychom vyráběli energii,“ říká.
Vedle těchto čtyř faktorů, které podporují tvorbu energie, je důležité i odstranit vše, co tvorbě energie brání. To mohou být zažívací potíže včetně prosakujícího střeva, může to být nadbytek estrogenu a mohou to být endotoxiny, které brání buněčnému dýchání. Deeringová vysvětluje:6
„Endotoxiny jsou bakteriální toxiny, které vaše bakterie produkují… když je člověk ve stresu nebo má prosakující střevo, mohou se dostávat do krevního oběhu a v zásadě otrávit buňky a celý organismus – a vám se bude špatně vyrábět energie.
Další věc, která brání správné tvorbě energie, je nadbytek železa. I estrogen může působit jako inhibitor… a estrogen podporuje oxidaci tuků, zatímco progesteron podporuje oxidaci glukózy. Proto dává smysl užívat progesteron – kvůli způsobu, jímž funguje v energetickém systému.“
-pokračování-