Nová věda: Elitám se prostřednictvím falešné pandemie podařilo připojit lidi k umělé inteligenci, poslední krok už bude snadný: Vytvoří jim umělého boha. Ex manažer Google přiznává: Ano, pracují na tom.

Přímé varování

Podle bývalého manažera Googlu se blíží singularita. A navíc prý představuje pro lidstvo velkou hrozbu.

Mo Gawdat, bývalý obchodní ředitel organizace Google moonshot (měsíční vakcína Google, pozn. překl.), která se v té době jmenovala Google X, vydal své varování v novém rozhovoru pro The Times. V něm uvedl, že podle jeho názoru je umělá obecná inteligence (AGI), tedy taková všemocná a vnímající umělá inteligence, jakou známe ze sci-fi filmů, například Skynet z Terminátora, nevyhnutelná – a že až tu jednou bude, lidstvo se dost možná ocitne tváří v tvář apokalypse, kterou přinesou stroje podobné bohům.


Skrytá hrozba

Gawdat řekl deníku The Times, že ke svému děsivému odhalení dospěl při práci s vývojáři umělé inteligence ve společnosti Google X, kteří vytvářeli robotické paže schopné najít a zvednout malý míček. Po období pomalého pokroku Gawdat řekl, že jedna ruka míček uchopila a jako by ho držela před výzkumníky v gestu, které mu připadalo, jako by se předváděla.

„A já si najednou uvědomil, že je to opravdu děsivé,“ řekl Gawdat. „Úplně jsem ztuhl.“

„Skutečnost je taková,“ dodal, „že vytváříme Boha.“


Skutečné nebezpečí

V technologickém průmyslu není o naháněče strachu z umělé inteligence nouze – například Elon Musk opakovaně varoval svět před nebezpečím, že si umělá inteligence jednoho dne podmaní lidstvo. Tento druh spekulativního pohledu však poněkud zamlčuje skutečná nebezpečí a škody spojené s umělou inteligencí, kterou jsme již vytvořili.

Například algoritmy rozpoznávání obličejů a prediktivní policejní algoritmy způsobily skutečné škody v nedostatečně rozvinutých komunitách. Nespočet algoritmů tamtéž nadále šíří a kodifikuje institucionální rasismus napříč všemi oblastmi. To jsou problémy, které lze vyřešit dohledem a regulací – ale to byste nevěděli, pokud stejně jako Gawdat považujete vývoj umělé inteligence za nevyhnutelné zrození pomstychtivého boha.

Zdroj, překlad deepL

Pozn. red. pod čarou.

Zdá se, že někdo se na globálním ředitelství už rozhodl církev odstřelit. Nebudou už ji vůbec potřebovat. Masmédia jedou vlnu odhalení na faráře, jak u nás, tak zejména venku (Francie).

veksvetl

Vydavatel a šéfredaktor OSUD.cz a Věk světla.

veksvetl has 841 posts and counting.See all posts by veksvetl

Napsat komentář